Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik,Sushi sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller grønnsaker). Det er en vanlig misoppfattelse blant nordmenn at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Det er delvis feil, rå fisk er ofte en viktig ingrediens, men altså ingen fellesnevner.

Sushi gjorde sitt inntog i Skandinavia og Norge for noen år siden, da som en trend i urbane strøk. I dag er retten mye mer vanlig og akseptert, og mange nordmenn har begynt å lage sushi på egen hånd.

For sushi er selve råvaren viktig. For norsk sushi er kveite, piggvar, laks og tunfisk vanlig. Siden fisken serveres rå, er det viktig med forholdsregler. Parasittene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens er vanlig i norsk villfisk, og for å drepe disse må fisken fryses ned til ÷20 °C i minst ett døgn. Norske helsemyndigheter anbefaler at fisken har vært frossen i minst fem døgn før den brukes til sushi. Norsk oppdrettsfisk derimot er fri for parasitter og kan benyttes rå og ubehandlet.

Sushiens historie
Den matretten som en i dag kjenner som sushi, er egentlig gatemat fra Tokyo. Det kom til i Edo-perioden (1603-1868). I mer enn to hundre år hadde japanerne anvendt eddik for å modne risen. De oppdaget dessuten at risen fikk bedre smak ved å tilsette litt eddik.

 

Hva er røresteking?
Røresteking er rask steking av små biter mat over sterk varme med minimalt forbruk av olje.
Røresteking blir regnet som en sunn tilberedningsmetode, og med god grunn. Den korte Stir_frytilberedningstiden bevarer mange av matens næringsstoffer, spesiellt i grønnsaker, og det meste av fargene og vitaminene beholdes.
Den typiske arbeidsmåten for røresteking er å bevege maten hele tiden ved hjelp av et røreredskap.
Røresteking er en rask prosess og alle ingredienser må være klar når du begynner stekingen. Kjøtt blir best stekt om det skjæres i tynne strimler på tvers av fibrene.
Maten legges i woken i rekkefølge fra lengst til kortest steketid, og med ingredienser av lignende størrelse og fasong samtidig.
Kjøttet stekes ofte separat i små porsjoner for å hindre at det blir kokt i stedet for stekt.

Hemmeligheten med å lykkes med matlaging er at det  ikke er noen hemmelighet.

Et hav av forskjellige oppskrifter.
Det finnes tusenvis av oppskrifter tilgjengelig der ute. Utallige kokebøker i like mange utallige varianter, og på nettet er Bokertilgangen så og si ubegrenset.
Vi påvirkes av nye matkultuter hele tiden, både fra flotte kokebøker i bokhandlen til en mengde matprogrammer på TV. Vi tilbringer ferien i mer og mer fjerntliggende og eksotiske land og flere og flere nordmenn har tilknytning til andre kulturer. Dette har ført til at den vanlige nordmann er blitt mer vågal i matveien. Vi er blitt påvirket, ingen tvil om det.

...


Påstand!
Det vanskeligste med å lage Asiatisk mat er gjerne bare det å komme igang.

Wok - ikke bare et kjøkkenredskap.

Woke...! er et nytt begrep i norsk matlaging. For bare noen år siden var denne halvrunne stekepannen med høye kanter og klangfulle navnet "Wok" knapt nok hørt om i Norge. Nå er det på alles lepper og i dag er det inn og woke.

Woken er vel sansynligvis det viktigste kjøkkenredskapet i asiatisk matlaging. Du kan lage all slags mat i woken - fra rørestekte retter og nudler, til supper og karriretter.

wok

Underkategorier