Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik,Sushi sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller grønnsaker). Det er en vanlig misoppfattelse blant nordmenn at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Det er delvis feil, rå fisk er ofte en viktig ingrediens, men altså ingen fellesnevner.

Sushi gjorde sitt inntog i Skandinavia og Norge for noen år siden, da som en trend i urbane strøk. I dag er retten mye mer vanlig og akseptert, og mange nordmenn har begynt å lage sushi på egen hånd.

For sushi er selve råvaren viktig. For norsk sushi er kveite, piggvar, laks og tunfisk vanlig. Siden fisken serveres rå, er det viktig med forholdsregler. Parasittene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens er vanlig i norsk villfisk, og for å drepe disse må fisken fryses ned til ÷20 °C i minst ett døgn. Norske helsemyndigheter anbefaler at fisken har vært frossen i minst fem døgn før den brukes til sushi. Norsk oppdrettsfisk derimot er fri for parasitter og kan benyttes rå og ubehandlet.

Sushiens historie
Den matretten som en i dag kjenner som sushi, er egentlig gatemat fra Tokyo. Det kom til i Edo-perioden (1603-1868). I mer enn to hundre år hadde japanerne anvendt eddik for å modne risen. De oppdaget dessuten at risen fikk bedre smak ved å tilsette litt eddik.